DSC_0082aJeg tror du vil være enig med mig i, at vi lever i en kompleks verden. Måske er den også mere kompleks end den behøver at være, men det er ikke noget vi lige kan ændre på. Derudover vil mangfoldighed altid skabe kompleksitet – så jeg tvivler på, at en enkel verden er noget vi ønsker at stræbe efter. Tværtimod oplever jeg hellere, at vi skal omfavne det der er, så godt vi kan?

Men kompleksitet gør det svært at navigere. Aldrig har vi haft adgang til så meget viden siden tidernes begyndelse, som vi har nu. Ligesom vi, på grund af teknologi, bliver bombarderet med indtryk ustandseligt og hele tiden – med mindre vi er virkelig gode til at trykke på sluk-knapperne.

Jeg har selv gennem årene haft brug for at fordybe mig i bestemte emner og lukke resten af verden ude. I perioden 2003 og nogle år frem holdt jeg for eksempel stort set op med at følge med i nyhederne. (Det var først da DR Update startede i 2007, at jeg orkede at følge med igen – 10 minutter en gang om dagen til at få de vigtigste highlights var hvad jeg kunne forholde mig til). Det jeg opdagede i min nyhedsfri periode var, at selv om jeg stort set ikke fulgte med, så fik jeg de vigtige ting at vide fra kolleger og omgangskreds alligevel. Og når jeg så en sjælden gang læste avis eller så tv-avis, opdagede jeg, at de ikke havde ændret sig. De såkaldte nyheder var bare de samme ting, der kørte i et loop. De samme krige, de samme konflikter mellem politikerne, de samme udfordringer at løse. Det var – og er – faktisk relativt sjældent, at der virkelig sker noget nyt. Desværre…

Det jeg vil frem til her er ikke at vi skal melde os ud af samfundet, tværtimod. Min pointe er, at vi i den grad har brug for at lære at ændre vores perspektiv. Vi har brug for både at zoome ind og at zoome ud. Og gå rundt om, grave os ned under, og flyve hen over. Så mange perspektiver som muligt, og så mange forskellige metoder, ideologier og værdier som muligt.

Og samtidigt dyrke evnen til at skære igennem, og handle ud fra det der er virker mest vigtigt lige nu. Ud fra en kombination af fornuft og følelse, logik og intuition, hard core fakta og dyb kærlighed og medfølelse.

Det hjælper en integral livsstil og livspraksis os med. Vi har ikke bruge for det ene eller det andet – vi har brug for det alt sammen. Og den eneste måde, vi kan rumme det, er ved at øve os en lille smule hver dag. På den måde vil vi udvide vores palette af kompetencer, og gradvist kunne rumme flere og flere perspektiver.

Og samtidigt vil vi komme i større og større kontakt med os selv. Så vi får muligheden for at blive sundere, gladere, og leve i større harmoni med både vores egne værdier – og det verden kalder på.

Integral Livspraksis, og den deraf følgende integral livsstil, er en destilleret, skalerbar og modulopbygget praksis, som du skræddersyr til netop dit behov nu og her. Den inkluderer træning af krop, sind, ånd og skygge, både med sig selv (1. person), relationerne (2. person) og naturen og systemerne (3. person). Og så er det nødvendigt at sætte lidt tid af til i det mindste et minimum af studier af, hvad integral teori egentlig er. Fordi bare en basal forståelse af dette rammeværk gør dit sind mere fleksibelt og øger din evne til at se og føle mange perspektiver. Til gavn for dig selv, dine relationer og ultimativt alt liv og hele planeten.

Det er ikke noget, jeg har fundet på – især vil jeg anbefale bogen Integral Livspraksis, hvis du vil læse mere. Ligesom jeg har gjort mit bedste til at give et overblik her på hjemmesiden.

13487930_10209802236202624_891543907_nDerudover kommer jeg – især under Din motivation, Din forberedelse og Dit startpunkt – med forslag til, hvordan du designer din praksis, så du ikke giver op undervejs. Bygget på mine egne erfaringer med varige livsstilsændringer og integral livspraksis gennem snart 20 år. Især handler det om at vise medfølelse med dig selv (at Åbne hjertet), at udfordre dine overbevisninger (at Åbne sindet), samt at Være bevidst, Være i kroppen og at Leve dine grænser.

For ellers er det svært at vide, hvad du har brug for – og justere op og ned, så du bevarer glæden ved din praksis. Det skal være en leg og en glæde! For ellers bliver du ikke ved, og det går altså ikke – verden har brug for dig!

Læs mere her: Hvem er du?