Sind

Golden dots_SIND_redAt have et fleksibelt sind handler om at kunne se sig selv og sine overbevisninger udefra. At kunne tage så mange perspektiver som muligt. Og om at kunne kategorisere det man observerer. Alt dette øger bevidstheden og forståelsen, så vi ikke bliver fanget ind i begrænsende overbevisninger og bliver fastlåste til en bestemt tankegang.

Det kan virke som unødigt kedeligt, rationelt og slidsomt arbejde. Hvis alle perspektiver er en del af sandheden, hvorfor så bekymre sig om hvor de stammer fra? Men hvis du ikke forstår de rationelle perspektiver af sagen, bliver det sandsynligvis svært for dig at gå i autentisk dialog med mennesker, der er meget anderledes end dig selv. At kunne beskrive tingene objektivt kan eksempelvis hjælpe med at holde en følelsesmæssig distance, så vi ikke bliver fanget ind af vores overbevisninger. Det kan også hjælpe os til at forstå, hvornår vi ikke KAN mødes med et andet menneske i en rationel dialog. Men måske godt kan mødes på et mere sjæleligt eller følelsesmæssigt plan – hvis vi altså er i stand til at  give slip på vores overbevisninger for en stund.

Tænk på et samvær du har haft med en person fra din familie, helst en fra en ældre generation end dig selv, som en bedsteforælder eller oldeforælder. En person du holder af, men som har et helt andet perspektiv end dig, og en helt anden forståelsesramme. Du vil måske være nødt til at ændre dit sprog, så I bedre kan tale sammen. Måske taler I endda ikke så meget sammen, men er sammen på en anden måde. Spiller kort, ser tv, eller sidder bare stille sammen og er. Du har intuitivt og gennem erfaring fundet ud af, hvordan jeres samvær kan være behageligt – fordi du har kendt personen hele dit liv, og fordi du holder af personen og har haft motivationen til at finde ud af en måde at være sammen på. Du accepterer, at du ikke kan være som du ellers er med dine venner, fordi der er noget andet der er vigtigere: Nemlig dit samvær med dit familiemedlem.

lysegroent_blad_rimg1304_croppedMen forestil dig så, at det er et menneske du lige har mødt, og ikke kender særligt godt. Måske endda et menneske, du ved første øjekast ikke bryder dig særligt meget om. Hvordan vil du lynhurtigt vurdere, hvordan du skal kommunikere med dette menneske, så der ikke skabes unødige konflikter? Dette er især vigtigt, hvis vi skal samarbejde om noget, enten hvis vi er naboer, kolleger, har børn i samme børnehave, osv. Men også hvis vi repræsenterer hvert vores parti, eller hvert vores land, og skal samarbejde om noget større.

Her bliver det virkelig betydningsfuldt at kunne sætte sig selv til side og sætte sig i den andens sted. Lytte og observere og forstå. Og samtidigt forsøge at kommunikere mit vigtige behov på en måde, så den anden har en mulighed for at forstå det. Det hjælper viden om Integral teori med.

Eksempelvis viden om udviklingsniveauerne. De kan fortælle os noget om, hvilket værdisæt der passer med hvilket sprogbrug. Dermed kan jeg lytte mig til, hvilke værdier en person taler ud fra lige nu – og forsøge at tale ind i den samme forståelse. Eller være bevidst om, at det er det der sker, og bevidst dreje samtalen over på en drøftelse af andre værdisæt, om muligt.

For eksempelvis hvis jeg kan høre, at personen har brug for tryghed og stabilitet og regler, og bliver utryg ved at jeg – efter deres opfattelse – bryder reglerne. Så kan jeg anerkende deres behov for tryghed på dette område, og italesætte mit behov for at bryde reglerne. Så de forstår, at jeg gør det fordi jeg har et behov, som føles vigtigt for mig, og som ikke handler om dem. Eller også kan jeg forklare, at det ikke er noget jeg generelt gør, så de behøver ikke være bange for at det sker på andre områder. Måske kan jeg endda love at holde mig inden for reglerne en anden gang, hvis jeg kan se det betyder meget for dem, og det egentlig ikke betyder så meget for mig.

Det kan gøre det nemmere at tale om det der i virkeligheden er vigtigt for både mig og dem i præcis denne situation. Frem for hver især at holde på vores ret. Eller at glide af, og lade situationen ligge og ulme til næste gang. Uden at vide hvor mange gange der skal til, før noget eller nogen eksploderer.

At tilegne sig visdom og at lære at bruge denne visdom er essentielt for at skabe en bæredygtig verden. Hvor vi kan sameksistere og udnytte vores forskelligheder, i stedet for at lade dem stå i mellem os.

 

Modultjek SIND

SIND 

9. Øver jeg mig regelmæssigt i at tage andres perspektiv – og kan jeg over tid se min evne til at tage så mange perspektiver som muligt udvide sig?

10. Gør jeg løbende en indsats for at forstå de fem elementer af Integral Teori, i  det mindste på et basalt niveau?

11. Forsøger jeg at søge viden om, hvordan jeg kan omsætte den teoretiske integrale viden til praksis inden for væsentlige områder i mit liv – både hjemme, på jobbet og i fritiden?

12. Hvor godt kender jeg mit sind? Ved jeg hvilken typer tanker, jeg tænker mest? Opdager jeg skift i kvaliteten af tanker? Kan jeg mærke, når sindet trækker sig sammen og bliver begrænset, hhv. udvider sig og er fleksibelt? Hvis ikke, træner jeg evnen til at opdage dette regelmæssigt?

 

Vil du tilbage til Integralt modultjek?