Lev dine grænser

gold graenser_cropped_redw300Er du allerede overvældet? Gå tilbage til Åbn hjertet 🙂 Bare rolig, du vil få en masse information, men vi skal nok bryde det ned i bidder, der passer til dig. Det er en del af processen, at du lærer at mærke efter, hvor din grænse går, og sige til og fra. Så det hele kommer til at gå i et tempo, hvor du kan være med. Hvem har lyst til at leve sit liv i andres tempo? Det handler om at finde netop DIN rytme, og hvilket liv du trives med. Uanset hvad de andre har brug for.

Her er nogle øvelser, der kan hjælpe dig med at kende og udtrykke dine grænser – at leve efter dem, både i relationen til dig selv og over for andre.

Forudsætning – kend dine grænser

Både under Vær bevidst og Vær i kroppen har jeg opfordret dig til at opdage, hvad der foregår inden i dig, og det er en vigtig forudsætning for at kende dine grænser. Din krop og dit sind fungerer helt forskelligt, når du er afslappet og glad, og når du er presset og under indflydelse af såkaldt negative følelser og tanker.

Man kan definere, hvad der er positivt og negativt på flere måder. I denne sammenhæng vil jeg definere “positivt” som det, der får din krop og dit sind til naturligt at slappe af og udvide sig, og fungere på en hensigtsmæssig og kreativ måde. Mens “negativt” er det, der får dit sind og din krop til at trække sig sammen, blive begrænset og fastlåst, og dermed fungere uhensigtsmæssigt. Studier viser eksempelvis, at udtalt frygt medfører, at vi tænker med reptilhjernen og ikke har adgang til den mere udviklede kognitive del af hjernen. Det er derfor man ikke kan tale fornuft med mennesker, der er meget oprørte, men er nødt til at vente til de er faldet ned, og igen har adgang til deres udvidede dømmekraft. Det er en biologisk overlevelsesmekanisme, der hjælper os til at fokusere og undslippe en situation, vi oplever som farlig – og som derfor er nyttig når vi bliver angrebet af vilde dyr, eller skal undgå en bil i trafikken, men som i resten af vores liv kan være til mere besvær end gavn.

Det er derfor utroligt vigtigt at opdage, så snart vores krop og sind trækker sig sammen, så vi kan nå at handle INDEN vi mister adgangen til den kognitive del af hjernen. For når det først sker, har vi ikke adgang til sund fornuft og må vente, til vi er faldet ned igen. Vi kan desværre nå at foretage mange uhensigtsmæssige og frygtbaserede valg i den mellemliggende periode! Både til skade for os selv og andre. Nogle sidder endda fast i frygt i årevis, eksempelvis på grund af posttraumatisk stress (som mange flere mennesker lider af end man skulle tro, men det er en anden historie – se også Lær mere).

Så de foregående øvelser er essentielle for at blive mere bevidst om hvad der foregår i dit indre, og dermed have en mulighed for at foretage justeringer INDEN de negative, sammentrækkende følelser helt har besat dig. Mange vil blive overraskede over, hvor mange gange i løbet af en dag vores kroppe og sind reagerer sammentrækkende – noget de ikke ville have tænkt over, hvis de ikke var begyndt at observere sig selv med en detektivs falkeblik.

Det kroppen er bange for kan virke ulogisk ved første øjekast, og dermed kan man nemt vælge at overhøre det, og mase på, uanset at kroppen er bange. Det kan være et OK og nødvendigt valg, men man skal bare vide, at det muligvis kan have en konsekvens på længere sigt. Krop og sind kan dermed have behov for at gøre sig selv tryg bagefter, og hvis vi ikke handler som den kærlige og ansvarlige forælder, der hjælper dem med at skabe en tryg container for vores livs udfoldelse, så finder krop og sind bare selv på noget. Det er sådan mange allergier og afhængigheder er opstået.

Derfor er det vigtigt at notere sig hvad der foregår, at være sig det bevidst. Og være parat til at se, at vores manglende evne til at respektere vores individuelle grænser måske kan have en vis sammenhæng til nogle af de udfordringer, vi har sloges med i årevis. I hvert fald være åben over for tanken. Jeg vil helt klart opfordre til, at man dagligt noterer observationer ned, evt. også i løbet af dagen. Bare husk, at for mange informationer på et tidspunkt, hvor vi ikke har værktøjerne til at håndtere dem, kan gøre os stressede i sig selv. Så her er det utroligt vigtigt at give slip, og kunne sige “pyt”, hvis det bliver for meget. Og selvfølgelig vende tilbage til Åbn hjertet. Bare rolig, dine grænser løber ingen steder, så fokuser gerne på én ting ad gangen, og fyld mere på senere, når du er klar 🙂

 

Unicode

Øvelse – udtryk dine grænser

Har du nogen sinde set filmen “Yes, man” med Jim Carrey? Den handler om en meget fastlåst og indebrændt mand, der siger nej til livet. Han overværer et foredrag med en selvhjælps-guru, der opfordrer folk til at sige JA til alt hvad de bliver foreslået. Hovedpersonen vælger at tage det meget bogstaveligt, og begynder at sige JA til alt hvad han bliver spurgt om, hvilket fuldstændigt vender hans liv på hovedet – hvilket der (også) kommer mange humoristiske og besværlige episoder ud af, men primært en masse liv og glæde og nye muligheder.

Det er ikke præcis det jeg vil bede dig om nu, men alligevel! Det er nemlig for mange mennesker sådan, at selv når vi er blevet opmærksomme på vores grænser, så fortsætter vi med at overskride dem. Fordi vi mener, vi ikke har noget valg. Vi gør ting, som er imod vores værdier og som gør os stressede og ulykkelige – eksempelvis fordi vi ubevidst følger med flokken, eller fordi vi er bange for at gøre andre ulykkelige, at miste anseelse, at miste vores økonomiske sikkerhed, og så videre. Det er en form for sort / hvid tænkning  – enten / eller – som ikke er særlig nyttig, og som regel heller ikke sand. (Og selv om den i nogle tilfælde skulle være sand: hvem gavner det, at du er ulykkelig og ikke udlever dit potentiale? Hvis du virkelig mener, at du gør andre lykkelig på den måde, er det så sand lykke? Det er i hvert fald værd lige at overveje det en ekstra gang).

Min påstand er, at man i de fleste tilfælde – på en konstruktiv og balanceret måde – vil kunne udtrykke hvordan man har det lige nu. Og indgå i en form for dialog med henblik på at se, om der kunne skabes en ny måde for situationen at udfolde sig på. En måde, som tager mere hensyn til begge parters behov. Det kræver en del mod, fordi det kan føles sårbart at fortælle, at der er noget ved situationen man ikke har det godt med. Det kan desuden kræve en stor grad af tillid og tiltro til relationen, fordi man ikke på forhånd kan vide, hvordan slutresultatet ender. Men er nødt til at skabe en løsning sammen med den anden, måske her og nu, frem for at fortsætte mod et kendt resultat. Mange vælger det kendte, også selv om det gør dem ulykkelige!

Mit forslag er alligevel at eksperimentere med at udtrykke dine grænser. Du kan jo starte i det små, enten over for fremmede (eksempelvis i trafikken) eller over for mennesker du kender godt og føler dig tryg ved. Bemærk, at jeg IKKE giver dig carte blanche til at ryge i flæsket på hvem som helst og når som helst! Det jeg taler om er en respektfuld måde at udtrykke din oplevelse og dit behov på. Find eksempelvis inspiration i Marshall Rosenberg’s “Girafsprog” (Ikke Voldelig Kommunikation), eller lignende metoder.

Det der er vigtigt her er, at du skal regne med en vis “kalibreringstid”, hvor du kan få ret voldsomme reaktioner både fra dig selv og den anden, når du pludselig begynde at sige til og fra, hvis du ikke har gjort det før. Så giv det en chance og se hvordan det udspiller sig over tid. Drøft gerne dine nye erfaringer med en terapeut eller en god ven, der er god til at sige til og fra, så du kan få en andens perspektiv.

Et vigtigt element i at leve sine egne grænser er selvfølgelig også at acceptere andres. Så sæt også noget tid af til at opdage, hvornår og hvordan andre sætter grænser – og lær af deres gode eksempel. Og sørg naturligvis for at respektere deres grænser – så er der meget større sandsynlighed for, at de også respekterer dine.

 

2006_11_19_Oxford_Main_Stairs_Skylight_RIMG0404_cropped_redNår du har øvet dig i at mærke og kende dine og andres grænser, såvel som så småt at begynde at leve efter dem i hverdagen, er du nået gennem det sidste af de fem forberedende punkter. Så nu er du klar til at finde Dit startpunkt for en ny eller revideret integral praksis. Du gør sikkert en masse gode ting allerede, helt naturligt – måske også ting som du slet ikke har tænkt på som værende en “praksis”. Ligesom der også kan være områder, der er helt nye for dig.

Og hvis du er fortsat med at udføre de øvelser du har lært under de fem forberedende punkter, så er du faktisk allerede godt i gang med en integral livspraksis inden for nogle meget væsentlige områder 🙂