Jeg har her samlet links til forskellige bøger, hjemmesider og kurser, som kan uddybe og udfolde de forskellige områder yderligere.
Om Integral Teori
- Bogen Integral Livspraksis, af Ken Wilber, Terry Patten, Adam Leonard & Marco Morelli
- Bogen Integral Meditation, af Ken Wilber
- Bogen Teorien der forklarer det hele, af Ken Wilber
- Bogen Den Integrale Vision, af Ken Wilber
- På nær de bøger, Ken Wilber skriver sammen med andre (eksempelvis Integral Livspraksis, som er meget nemt tilgængelig), kan hans bøger godt være ret akademiske. Og dermed svært tilgængelige, hvis man ikke er vant til at læse den slags. Jeg vil derfor også anbefale hans dagbog fra 1997, Smagen af Kosmos (“One Taste”), som er skrevet meget mere tilgængeligt. Her skriver han hver og hver anden dag dagbogsagtige historier fra sit liv, og forklarer dermed sine teorier sat ind i en praktisk sammenhæng.
- Online-kurset i integral teori, Superhuman OS, ved Sacred Media & Ken Wilber. 10 ugers kursus, der gennemgår elementerne i integral teori trin for trin.
- Online-kurset i Integral meditation & udviklingsniveauerne, Full Spectrum Mindfulness, ved Ken Wilber
Om Krop
- Healingsmassage har hjulpet mig til at mærke min krop og dens energier. Men også til at overgive mig til at modtage omsorg fra giveren af massage, hvilket i sig selv har været healende for min proces. Derudover giver det så meget mening for mig at modtage behandling, som altid inddrager hele kroppen, uanset hvilket problem jeg kommer med. Find en healingsmassør i Danmark.
- Om søvn: Bogen Sov godt og få det bedre, af Pierre Fluchaire. Den kan ikke købes mere, men gjorde stort indtryk på mig, da jeg læste den i halvfemserne. Han var en fransk ingeniør, der arbejdede på et søvnlaboratorium. Og han kunne dermed forklare den videnskabelige del af vores søvnmønster. Hvordan hjernebølgerne går fra beta (vågen), til alfa (afslappet), til theta (søvn) til delta (dyb søvn), og derefter tilbage igen. I cyklusser af en varighed på ca. 1,5-2 timer, som er individuelt for hvert menneske. Så hvis man har en søvncyklus på 2 timer, og sover 8 timer hver nat, vågner man faktisk kort tre gange, for at tjekke at alt er godt, før man sover videre. Som regel vil man ikke huske det, men hvis man sover let og har svært ved at falde i søvn, eller hvis man er meget bevidst, så vil man selvfølgelig registrere det. Og måske også have svært ved at falde i søvn igen – især hvis man ikke forstår, at det er et normalt søvnmønster for alle mennesker, som man bare skal overgive sig til. At kende varigheden af sin søvncyklus er også vigtigt, så man ikke går i seng og sætter uret til om 7 timer, hvis man har en søvncyklus på 2 timer. For så ringer vækkeuret midt i en søvncyklus, hvor man er blind, døv og lam, og har ekstremt svært ved at vågne. Pointen er at ramme et tidspunkt, hvor man alligevel er ved at komme ud af søvnen, så det føles mere naturligt at vågne. Bogen var en guldgrube af informationer i forhold til at få en bedre søvn, og den gjorde et uudsletteligt og positivt indtryk på mig, fordi jeg i løbet af få uger fik indarbejdet de gode råd, som jeg har haft gavn af foreløbigt i 20 år. Man kan sikkert få tilsvarende informationer på andre måder i dag. Måske i Bjarne Toftegårds bog, Sov godt og nok ? Som jeg dog ikke har læst, men jeg kender til Bjarnes arbejde med stressramte, som jeg kun kan anbefale. Læs også denne artikel fra videnskab.dk, Sådan foregår en god nats søvn.
Om Sind
- I forhold til at få udfordret sine overbevisninger og strakt sit sind, kan jeg virkelig anbefale både ID Academy’s uddannelser og kurser, såvel som en session eller flere med en ID Terapeut eller en ID Life Coach. ID Academy baserer sig på integral teori, og dermed er det så vidt jeg ved den eneste uddannelse i Danmark, der uddanner integralt informerede terapeuter og coaches. I forhold til at finde en terapeut eller en coach er det i øvrigt efter min erfaring meget vigtigt at finde en person, man har tillid til og svinger med kemimæssigt. Så man tør åbne sig – og oplever at føle sig mødt og hørt, når man åbner sig. En god relation er en essentiel del af healingen i et terapeut-forhold.
- Ken Wilber anbefaler bl.a. Voice Dialogue metoden, som vi også bruger på ID-uddannelserne. Hal & Sidra Stone har bl.a. skrevet bogen Bliv bedste ven med dine værste sider om denne teknik. Her lærer man at tale med sine indre delpersonligheder, der hver repræsenterer forskellige roller, som eksempelvis Beskytteren, Vreden, Den Sårbare, og så videre. Det kan hjælpe én til at slippe identifikationen med bestemt tanker og følelser, og få en mere fleksibel opfattelse af hvem man er. Genpo Roshi’s Big Mind, Big Heart arbejde er ligeledes baseret på denne teknik.
- Personligt haft jeg også haft meget glæde af den tibetansk-buddhistiske filosofi, som ikke mindst handler om at lære sit sind at kende, og at gøre det mere fleksibelt. Jeg har bl.a. deltaget i Phendeling’s kurser i regi af “Buddhistisk Universitet” i en årrække, men også i en masse af Lakha Lama’s kurser, ligesom jeg generelt har deltaget i Dalai Lamas kurser hver gang han har været i Danmark siden 2003.
- Jeg har også haft glæde af at komme flere gange om ugen hhv. morgen og aften i Brahma Kumaris’ meditationscenter i København, i perioden 2003 til ca. 2008, og herefter ad hoc. Her har jeg også undervist i meditation og positiv tænkning on and off siden 2004. BK er vel et såkaldt “new age” center, der er grundlagt i Indien i 1936. BK kalder sig selv en meditationsskole, og underviser i Raja Yoga (der betyder Kongelig Forening). Det er en meget nemt tilgængelig og enkel meditationsform, hvor man fokuserer på sig selv som en sjæl og forbinder sig med den højeste sjæl.
-> Grunden til at jeg sætter det under “Sind” er, at de også har en noget anderledes filosofi, som jeg rationelt set ikke var/er helt enig i. Men jeg var enig i deres værdier, og i det resultat deres praksis synligvis gav både andre og mig selv. Så dermed øvede jeg mig flere gange ugentligt i en årrække at se tingene fra et andet perspektiv, og på den måde hjalp det mig til at strække mit sind og overgive mig til ting, som jeg ikke logisk set forstod.
-> I BK har jeg også lært glæden ved kærlig disciplin, idet kernegruppen kommer til meditation næsten hver morgen kl. 6, og inden da har mediteret selv derhjemme fra kl. 4-5. Efter morgenmeditationen læses en tekstbid, som man opfordres til at reflektere over i løbet af dagen. Om aftenen foreslås det at man evaluerer hvordan det gik med at udføre de sindstrænende praksisser, man havde sat sig for. Osv. En sådan intensiv praksis har virkelig hjulpet mig til at se mit sind udefra, og dermed gøre det mere fleksibelt og åbent. BK’s kerneværdier er Fred, Kærlighed, Glæde, Visdom og Renhed, og det har på mange måder givet mig en engleagtig lethed inden i at følge denne praksis. - Og så har studierne i integral teori (se ovenfor) i den grad hjulpet mig til det næste niveau af forståelse! Ikke mindst sat mange af mine intuitive visheder ind i en kognitiv forståelsesramme. Hvilket desuden er vigtigt, når man skal tale med andre om det, og eventuelt lære fra sig 🙂
Om Ånd
- Jeg vil mene, at BK’s Raja Yoga (se under Sind ovenfor) især er en meditationsform, der fokuserer på 1. og 2. person. Mens de tibetansk-buddhistiske meditationsformer nok især fokuserer på 1. og 3. person.
- Jeg kan desuden anbefale Centering Prayer, som er en tavs og lyttende måde at meditere på 2. persons perspektivet. Læs for eksempel Cynthia Bourgeaults bog, Centering Prayer.
- Samt vidnemeditation, som undervist af Ken Wilber, eksempelvis i Full Spectrum Mindfulness kurset nævnt ovenfor (under Integral Teori). Jeg har i øvrigt indtalt mine egne vidnemeditationer på dansk, inspireret af dette kursus, eksempelvis: Indledende og Daglig. Se også Vejledte meditationer.
- Jeg har også haft meget glæde af “weather reporting”, som også er en slags nysgerrig og medfølende vidnemeditation, som undervist af Mary O’Malley i forbindelse med hendes fremragende bog, Afhængighed, din skjulte gave. Prøv også meditationen Vejrudsigt.
- Ligesom jeg har haft gavn af 12-trinsprogrammet (ACA), hvor der er flere særdeles gavnlige praksisser – eksempelvis det daglige 10. trin, hvor man reflekterer over sin dag. Både det man er taknemmelig over, og det man gerne vil bede om vejledning til at gøre bedre. Og det er dermed også en form for 2. persons praksis.
Om Skygge
- Ken Wilber anbefaler ikke mindst Robert Augustus Masters, når det kommer til skyggearbejde, og det kan jeg kun varmt støtte op omkring. Han har udgivet det mest fantastiske kursus i DVD-form, hvor man får virkelig meget for pengene: Knowing your shadow.
- Jeg har også haft god glæde af et par af Debbie Ford’s bøger, eksempelvis Kast lys over Skyggen.
Om Etik
- Mine refleksioner over etik kommer ikke mindst fra studierne i buddhistisk filosofi (se under Sind). Det er en essentiel del af filosofien, at man skal gøre gavn og ikke må skade andre levende væsener. Dermed har vi undervejs i studierne brugt en del tid på at debattere, hvad det så betyder. Jeg husker bl.a. en del cases, hvor vi brugte Olsenbandens Egon og Keld til at reflektere over karmisk fuldbyrdede handlinger! Den historie må I få en anden gang 🙂
- Derudover har jeg deltaget i en Brahma Kumaris’ “tænketank” vedrørende Klima og spiritualitet i ca. 1,5 år fra forsommeren 2008 til december 2009. Vi holdt i perioden dels månedlige forberedelsesmøder, og dels en række workshops og foredrag, for at udforske sammenhængen mellem klima og spiritualitet. Jeg underviste desuden ca. 20 frivillige i samme emne, så de kunne passe vores to stande, der var åbent dagligt i to uger i hhv. Bella Center og DGI-byen i forbindelse med Klimakonferencen COP15. Vores indsamlede erfaringer endte med at blive til et globalt Brahma Kumaris’ miljø-initiativ, der stadig fortsætter i dag.
- Jeg vil desuden mene, at FN’s 10 principper for samfundsansvar er en glimrende og all-round indføring i etik, som vi alle bør kende til og støtte op omkring.
Om Arbejde
- I 2014 udkom hvad der skulle vise sig at blive min yndlingsbog over alle yndlingsbøger i et godt stykke tid frem (jeg sover stadig med den under hovedpuden – nej, spøg til side, men det er altså virkelig en god bog!). Den er skrevet af en tidligere McKinsey konsulent, Frederic Laloux, og hedder Reinventing Organizations, på dansk: Fremtidens Organisation. Jeg var i 2015 med i en frivillig gruppe, der sammen med forfatteren lagde den gratis tilgængeligt online i en “wiki”, altså en online vidensdatabase: Reinventing Organizations – wiki. Laloux har fundet en række virksomheder og organisationer, som allerede opererer med en ny organisationsstruktur, der ikke (kun) er drevet af profit og optimering, men af helhedsorienteret søgen efter udfoldelse af et større formål. De er opstået organisk “af sig selv”, og har alligevel mindst tre ting til fælles: 1) De er drevet af et evolutionært formål (samtidigt med at de producerer tomater, bildele eller underviser skolebørn), 2) De tror på det gode i mennesket, på tillid og på helhed, og 3) Dermed har de også indført selvledende teams, og (som udgangspunkt) afskaffet ledelseslagene. Som forretningskonsulent og projektleder i traditionelle organisationer i over 20 (snart 25) år, blev jeg rørt til tårer, da jeg læste bogen. Endelig var der én der satte ord på min egen oplevelse, og som også mente, at der måtte være en anden måde at organisere sig på, end den vi typisk oplever i dag (som er blevet kortsigtet, ikke-bæredygtig såvel som stressfremkaldende).
- Inspireret af ovenstående bog har jeg kreeret en hjemmeside på engelsk, Spaceholder.dk, om at være “space holder” og at holde rummet for andre.
- Ligesom jeg har kreeret en hjemmeside om “integral projektledelse”, Integral-pm.dk.
- Jeg vil også nævne topøkonomen og rådgiver for FN, Jeffrey Sachs, og hans online kursus (og bog) The Age of Sustainable Development. Vi har i den grad bog for at genopfinde vores finansielle systemer, og det går det ret langsomt med… så forhåbentlig finder en økonom herind, der kan bidrage med at udvikle dette perspektiv 🙂
Om Relationer
- Jeg har siden januar 2015 mødtes 2-3 gange om måneden over Skype med to andre kvinder i Europa, hvor vi har trænet transparent kommunikation som lært af Thomas Hübl, en østrigsk spirituel og integralt informeret lærer. Det handler om at blive opmærksom på hvad der foregår i os selv, hvad vi opfanger der foregår i den anden, og hvad der sker i feltet imellem os – og øve os i at udtrykke det over for hinanden, og dermed få det verificeret. Jeg mener det er noget at det vigtigste arbejde at gøre i verden i dag, for på grund af kulturelle værdier undertrykker vi – snarere end udtrykker – det der ligger os på hjerte. Og dermed får konflikter lov til at vokse sig enorme og sprængfarlige, i stedet for at vi får løst dem mens de er små. Hvilket vi desværre ser masser af eksempler på rundt omkring i verden…
- Jeg har desuden i en årrække, on and off, interesseret mig for “generativ dialog”, inspireret af Teori U og Otto Scharmer. Det er en metode designet til at åbne op, så vi lægger vores overbevisninger på måtten udenfor – og sammen udforsker et bestemt emne fra en åben, nysgerrig, og kærlig vinkel (åbent sind, åbent hjerte, åben vilje). Teori U har vundet meget indpas i erhvervslivet, og da jeg hørte om det første gang omkring 2005, var jeg vildt begejstret, fordi det var med til at gøre spiritualitet stueren i erhvervslivet. Jeg er stadig meget begejstret! Og mener det er en essentiel metode at lære alle mennesker, der gerne vil tale sammen for at finde løsninger. Otto Scharmer kalder processen “fra Ego til Eco”, og dermed er der en hel del etik gemt i det også, heldigvis…
- Jeg har siden 2008 i perioder praktiseret Inquiry som undervist af Almaas (The Diamond Approach). Det er en meditativ måde verbalt at udforske sin indre oplevelse med et andet menneske som neutralt og tavst vidne. Man kan diskutere om den skal stå under Sind, Ånd eller Relationer, men nu har jeg sat den her 🙂
- Jeg vil også nævne Girafsprog eller Ikke Voldelig Kommunikation, som opfundet af Marshall Rosenberg. Som er en respektfuld måde at udtrykke sine følelser og behov på – om end det kan føles konstrueret og omstændeligt i starten, så er det noget, der lærer én af hive projektionerne hjem til sig selv. Ligesom metoden lærer én at skelne mellem følelser og tanker.
- Det integrale miljø foreslår circling, som jeg også har praktiseret i en kort periode (en gang om måneden i efteråret 2015 plus det løse). Det er som udgangspunkt en udmærket praksis… Men grundet den måde metoden er designet på – især det der kaldes “birthday circling” hvor én person er “på” mens op til 10-15 mennesker giver feedback – er der stor risiko for “overgrebsagtige” projektioner (efter min erfaring). Dermed kræver processen meget stor modenhed af deltagerne, ikke mindst facilitatorerne. En modenhed som jeg møder sjældent, skal vi bare sige det sådan? Derfor vil jeg kun nævne det her, uden decideret at give det en anbefaling… så kan du jo prøve selv og gøre dine egne erfaringer. “Organic circling” minder derimod, så vidt jeg kan se, en del om generativ dialog, så det har jeg det fint med 🙂
- Parforhold: Det er svært at komme uden om Martin Ucik’s bog om integrale parforhold, Kvinder, en manual for mænd (“Integral Relationships: A Manual for Men”). Martin fortæller, at han skrev den til sig selv, i frustration over at han ikke kunne finde det rigtige parforhold (efter at været blevet skilt fra sin hustru gennem mange år). Han forsøger i bogen at bruge den integrale teori til at analysere alle aspekter af begrebet parforhold. En meget stor del af bogen udgør de over 500 noter, hvor han foreslår alle mulige teknikker, bøger, kurser, etc., der passer til de forskellige udviklingsniveauer.
- Sex og parforhold: Det er også svært at komme uden om David Deida, som har skrevet mange virkelig gode bøger om at holde saften og gnisten i parforholdet levende. Jeg kan eksempelvis anbefale hans første bog Intimate Communion, men også bogen The Enligthened Sex Manual. Men vi må ikke glemme, at Danmark nok er det land i verden, der har været længst fremme i skoene på dette område – så lad os også huske vores egne! Eksempelvis Anne Sofie Jørgensens Tigerens rede og bøger, som Lodret menneske i en vandret verden. Også Vækstcenterets Neel Fasting, og hendes bøger, eksempelvis Seksualitet, selvudvikling og tantra.
Om Kreativitet
- Jeg har i en årrække gået til standarddans (salsa, tango og orientalsk dans), såvel som korsang (gospel), hvilket virkelig har været en fantastisk måde at binde krop og ånd sammen på! Ligesom jeg gik til tegning, da jeg var barn, og har været på malerhøjskole et par gange, efter jeg blev voksen. Og har på den måde oplevet at overgive mig til et kreativt potentiale, som har været betydningsfuldt for mig.
- Jeg har også gået til danseterapi, bl.a. De 5 Rytmer, inspireret af Gabrielle Roth.
- Og så har vi selvfølgelig brugt både tegning og dans som redskaber i ID-life-coachuddannelsen.
Om Sjæl
- BK’s Raja Yoga (se ovenfor under Sind) handler i den grad om at komme i kontakt med sin unikke sjæl, så det har jeg brugt en del tid på, også på retreats.
- Når det handler om den del, hvor man forsøger at komme i kontakt med sit unikke formål, kan jeg virkelig anbefale bogen True Purpose af Tim Kelley. Jeg kan også anbefale Jonathan Gustin, som jeg selv i en periode har brugt som integral mentor og “purpose-guide”.
- Og ellers tager jeg jævnligt på stilhedsretreats, for eksempel individuelt retræte hos Sankt Birgitta-søstrene på Maribo kloster, hos Sankt Josef-søstrene på Stella Matutina, med Hedda Matthesen, med Suzan Erritsøe, osv… Jeg kan også finde på at slukke telefonen, gemme pc’en i et skab og lægge et tæppe over tv’et, og være i stilhed herhjemme et par dage. Jeg ELSKER stilhed ♥
Diverse
- Som sagt kan jeg anbefale Bjarne Toftegårds tilgang til stressforbyggelse, Forebyg stress. Det handler både om krop og sind, så derfor har jeg lagt det her under diverse.
- Og så har jeg lyst til lige at knytte en kommentar til PTSD og post-traumatisk stress. De fleste ved nok, at man kan få PTSD af enkeltstående traumatiserende hændelser, som det eksempelvis sker for voldsofre eller trafikofre. Samt selvfølgelig over længere tid som krigsofre eller incestofre. Men det mange ikke ved er, at selv “mindre” overskridelser af éns personlige rum kan forårsage PTSD, hvis det sker igen og igen over en lang periode. Det er den OPLEVEDE krænkelse, der betyder mest for, om man får PTSD, ikke den objektive. Det betyder, at man kan få PTSD ved at blive mobbet på jobbet, ved at udsætte sig selv for stress i lang tid uden at gøre noget ved det, eller som barn af en dysfunktionel familie, hvor man igen og igen får at vide, at man er forkert på den ene eller anden måde (uden i øvrigt at være udsat for fysisk eller psykisk vold). Det betyder, at mange flere har mildere former for PTSD end man skulle tro. Det vil typisk betyde, at kroppen tager over og tager styringen i udvalgte trigger-situationer, uden at man måske rigtigt forstår hvorfor. Man ryger direkte ind i reptilhjernen uden at have noget at skulle have sagt. Hvis man har den form for oplevelser, kan jeg virkelig anbefale Peter Levines bøger og traumeforløsningsarbejde, såvel som David Berceli’s Trauma Release Exercises (T.R.E.). Jeg har også haft gode erfaringer med EFT (Emotional Freedom Techniques, på dansk kaldes det også TFT, Tankefeltterapi, som man kan gøre selv), samt EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing, som gøres af en uddannet psykolog). Traumeforløsning hører nok lige så meget under Krop som under Sind, men nu har jeg sat det her under Diverse…
Og lad os så lige slutte af med et citat fra Ken Wilber’s nyeste bog, Integral Meditation:
“We’re not looking to be complicated; we are looking to be accurate, to be realistic, to be aware of what is already there, already active, already smashing into us, and thus making these areas increasingly conscious.
That’s our real choice: not simple versus complicated, but unconscious versus conscious.
I’m for conscious, aren’t you?”