Kom igang nu

Det simple program består af en øvelse eller to fra hver af disse fire grupper, der udføres ”hver dag” eller i hvert fald flere gange ugentligt: Krop, Sind, Ånd og Skygge.

Som man vil kunne se under Integralt modultjek er der flere end disse fire grundlæggende områder. De øvrige områder skal også bevidstgøres og trænes, men behøver som udgangspunkt ikke at blive trænet dagligt. Det kan være fokusområder man arbejder intenst med i en periode, for derefter at arbejde med et andet område. Eller man arbejder mere regelmæssigt, men sjældnere med det, eksempelvis en gang om måneden eller nogle gange om året.

Jeg anbefaler altid, at man udfylder modultjekket og refleksionsskemaet, og dermed får mulighed for at udvikle sin egen personlige praksis. Nedenstående er dermed bare en introduktion for de utålmodige 🙂

Golden dots_KROP_redKrop:

At holde kroppen sund og ”fit” handler om de ting, vi allerede ved: kost, motion, søvn, hvile, og at forebygge stress og sygdomme.

Hvis du allerede har god fod på disse ting, fortsætter du bare med det, du plejer at gøre.

Hvis du på den anden side er dybt stresset, har søvnproblemer, helbreds­problemer, og / eller har livsstilsygdomme (eller er godt på vej til at få dem), så starter du selvfølge­lig et andet sted.

Her vil mit forslag være at holde det simpelt, og starte med det mest presserende, såvel som det du har mest energi på at gøre noget ved (det du er mest motiveret for). Når den ændring er indarbejdet, eks. efter en måned eller to, tager du så det næste punkt – så du ikke ”forspiser dig” på at ville ændre for meget på én gang. De kan de fleste mennesker ikke håndtere, og udover at man kort tid efter er tilbage ved startpunktet, vil man ofte føle sig som en fiasko og have mentalt sværere ved at forsøge sig igen. Flere studier viser dog heldigvis, at dette bare er en mental barriere – for faktisk forholder det sig sådan, at jo flere gange vi øver os og ”fejler”, jo flere erfaringer indsamler vi. Og sandsynligheden for succes bliver dermed større med tiden. Så giv ikke op, selv om du ikke lykkes de første gange. Lær i stedet af det, og juster planen, så den bliver mere realistisk 🙂 .

Søvn og stress

Hvis du ikke får nok søvn, ville jeg som regel starte med at få rettet op på det, da søvnmangel hurtigt ødelægger ellers øvrige velfungerende områder, samt forhindrer én i at have energi på at igangsætte nye gode vaner. Husk, at det kræver en vis energi at starte nye vaner, så det kan være godt at gøre i en ferie eller en orlov. I forhold til at få styr på søvnen og rette op på stress, kan jeg varmt anbefale Bjarne Toftegård og hans program ”Forebyg Stress”.

Træning

I forhold til træning, anbefaler det integrale miljø styrketræning, da studier viser, at styrketræning og meditation gensidigt påvirker hinanden positivt. Men ellers er det vigtigste at udføre den type motion, man har energi på at få lavet – så hvis man helst vil gå ture, løbe, danse eller dyrke yoga, så er det super fint.

Kost

I forhold til kost afhænger det jo af hvilke symptomer man har og hvilken kropstype man er – alle har ikke brug for det samme. Desværre har videnskaben det med at fokusere på gennemsnittet, og ikke på typer, så det kan være svært at finde dokumentation for, hvilken type kost, der passer bedst til netop dig. Men hvis du har nogle karakteristiske symptomer eller fejler en bestemt sygdom, kan man ofte finde hjælp den vej om, evt. med hjælp fra en ernæringsterapeut. Og ellers er der jo altid den velafprøvede metode, eliminations­diæten: At reducere antallet af forskellige madvarer i en tre ugers periode, og derefter introducere én fødevare ad gangen – for at opdage på egen krop, hvilke symptomer man får. Det kræver at man er i stand til at overholde en diæt og har disciplinen til at gå frem som en detektiv. Til gengæld kan det give masser af godt stof til meditationer, visualiseringer og skyggearbejde, og dermed til yderligere vækst 🙂

Golden dots_SIND_redSind:

At holde sindet fleksibelt såvel som skarpt og fokuseret er en træning lige så vel som fysisk træning af muskler.

Her er det godt at lære sit sind at kende, så man ved hvor man starter: Hvor nemt har jeg eksempelvis ved at skifte perspektiv og se tingene fra en andens synsvinkel, hvor meget er jeg fastlåst i de samme tankegange, hvor trænet er min kognitive intelligens, hvor god er jeg til at tilegne mig ny viden, såvel som at bruge den i praksis.

Her kan en coach eller terapeut være en hjælp, ligesom man kan deltage i studiegrupper, meget gerne om integrale emner, men ellers om emner, der interesserer én. Man siger, at det at lære den integrale teori i sig selv er ”psykoaktiv”, dvs. sindstrænende og udviklende, også selv om man i starten måske kun forstår en brøkdel. Men når man bliver ved med at kigge lidt på det hver dag / flere gange ugentligt, vil der med garanti ske en dramatisk udvikling, som vil hjælpe én på alle andre områder i livet – fordi det hjælper én med at træde ud i vidnepositionen og se tingene fra et større perspektiv, hvor så mange synspunkter som muligt er inkluderet.

Golden dots_AAND_redÅnd:

Mange på vores breddegrader har det svært med begrebet ”det åndelige”, fordi man forbinder det med magisk tænkning, som at tro på julemanden, tandfeen, eller en gammel mand med hvidt skæg oppe i himlen. Det er ikke det, der menes med Ånd i forbindelse med integral livspraksis 🙂

Ordet spirituel har i integral kontekst flere forskellige betydninger, og i denne sammenhæng vil jeg fokusere på betydningen ”hvad er ultimativt vigtigt for mig, hvad er mit livs formål, hvem er jeg egentlig, når alle lag er skrællet af, og hvor henter jeg min energi fra, når jeg står over for eksistentielle problemer, og eksempelvis bliver bange og føler mig truet på livet?”.

I integral livspraksis mener vi, at det er essentielt dagligt at reflektere over disse spørgsmål.

Dels 1) så vi bliver bedre til at slippe identifikation med begrænsende overbevisninger – fordi vi nemmere kan erkende, at vi er mere end disse overbevisninger, og at der altid er en del af os, der vidner alt hvad vi føler, tænker og oplever, men som ikke i sig selv kan observeres.

Dels 2) så vi kan hente styrke fra noget større end vores jordiske krop, når vi står over for de barrierer alle mennesker uundgåeligt møder undervejs i deres liv, og som enten kan begrænse os og stoppe vores udvikling – eller som kan transformeres og være gødning for vores yderligere vækst.

Og dels 3) fordi studier viser, at meditation bare er SÅ godt for os, og befordrende på alle mulige områder af vores liv: søvn, mentalt fokus og fleksibilitet, helbred, vækst, fysisk styrke, osv.

Tid brugt på at meditere er nok noget af den tid, der er bedst givet ud af hele det integrale program, så det vil du ikke snyde dig selv for! Og man kan starte med så lidt som 10 minutter om dagen, og få en kæmpe effekt, så det er bare om at komme i gang.

Golden dots_SKYGGE_redSkygge:

Den sidste øvelse, det er vigtigt at reflektere over hver dag, er vores skyggesider. Hvordan kan man opdage dem, for de ligger jo i det ubevidste? Man kan typisk opdage dem ved at undersøge de situationer i løbet af dagen, hvor vi har kraftige reaktioner. Det vil typisk dække over en manglende evne til at acceptere en underliggende følelse i os selv, som vi enten projicerer over på andre – eller slet ikke vil forhold os til overhovedet, hvorfor vi har erstattet den med en ”dækfølelse”, som har været mere acceptabel i vores opvækst.

Mange ”pæne piger” måtte eksempelvis ikke være vrede, så de græder i stedet for, måske endda uden at opdage, at det egentlig er fordi de er vrede. Mens mange ”stærke mænd” ikke måtte græde, så de bliver vrede hver gang de føler sig udsatte og sårbare – uden at være bevidste om, hvad der foregår i dem.

De kraftige reaktioner kan både være ”positive”: ”Åh, ham og ham er bare SÅDAN et fantastisk menneske, og jeg beundrer virkelig hans evne til det og det, gid jeg kunne hvad han kan.” Og negative: ”Jeg HADER bare racister, de er så ensporede og onde, jeg går normalt ikke ind for fængsel, men i det tilfælde kunne det være rart at sende dem alle sammen til en øde ø i Stillehavet.”

Både de negative og positive reaktioner kan meget vel dække over en lignende eller beslægtet egenskab / kompetence i os selv, vi ikke har turdet (eller måttet) bruge og udvikle, og som derfor ligger gemt i skyggen.

I første omgang handler det om at blive bevidst om, at der kan være flere lag af sandhed end vores umiddelbare opfattelse af situationen – og forsøge at tage ansvar for vores del af det. Hvis der er emner der går igen, kan det betyde, at vi har fastlåst energi til denne skygge, som forhindrer os i at udvikle os. Ligesom det selvfølgelig kan være dybt begrænsende for vores evne til at skabe nære relationer eller løse konflikter (i skolegården, på arbejdspladsen, eller mellem stater), jo mere vi dømmer folk uden at se mere nuanceret på tingene.

Det er derfor en god idé at bruge nogle minutter hver dag på at skrive refleksioner om skyggearbejde ned – så man en gang i mellem kan læse det igennem og kigge efter mere overordnede mønstre, som man i første omgang overså.

 

Integral livsstil_redPå alle fire områder gælder det, at lige meget hvor ”udviklet” og trænet man er, er der altid mere at lære. Man kan resten af livet blive ved med at lægge mere på, når man først har fået indarbejdet det grundlæggende. Og dermed blive ved med at udvikle sig, udfolde sit potentiale og få et bredere perspektiv, til gavn for sig selv, sine relationer og planeten. Men selvfølgelig i det tempo, der passer til dig! Læs mere under Din forberedelse såvel som under Dit Startpunkt.