Hvorfor Integral livsstil?

Du har sikkert allerede nogle gode vaner i dit liv.

 • Kost: Måske spiser du allerede OK sundt? Men ville gerne spise mere bæredygtigt, flere fairtrade-varer? Eller måske fjerne nogle fødevarer, fordi du mistænker dem for at påvirke dit helbred og energiniveau? Måske har der endda sneget sig nogle irriterende afhængigheder ind – eksempelvis er fredagsslik blevet noget der foregår mange gange om ugen? Eller det er svært at slappe af efter arbejde uden en drink eller to. Og du føler måske, at den afhængige adfærd påvirker din energi og velvære. Osv.
 • Træning: Måske træner du OK regelmæssigt? Men det er kedeligt, og du føler dig uinspireret, eller synes ikke du får nok ud af den tid du bruger? Måske holder du endda op i lange perioder, og så skal du til det igen – uden helt at få den ønskede effekt? Eller du overtræner og får skader, og er nødt til at holde lange pauser. Det er måske lidt som om du ikke helt kan ramme balancen, hvor du er i flow med din træning?
 • Søvn og stress: Måske sover du ikke helt nok, eller ikke helt godt? Eller farer rundt som en flue i en flaske i hverdagen, og har svært ved at slappe ordentlig af, og få ladet op, når du endelig har fri?
 • Glæde og energi: Måske går hverdagen meget godt, men glæden og lysten mangler, og det hele er blevet lidt en trummerum? Du havde en gang nogle hobbies og aktiviteter, der gjorde dig virkelig glad i låget og sprængfyldt med energi! Men nu tager du dig ikke rigtig tid til dem mere? Eller er vokset fra dem, og har glemt at bruge tid på at finde nogle nye, der passer bedre til, hvor du er i dag?
 • Relationer: Du prøver måske allerede at være nærværende og gå i dialog med både dine nære og kollegaer, og hvem du ellers møder? Men gnisten mangler måske? Eller måske ender samværet ofte i tavshed eller ligefrem skænderier? Du ved ikke rigtigt hvad du skal gøre ved det, så du ender med at lade stå til, men noget nager… Du længes efter større intimitet, men det lykkes som regel ikke at skabe forbindelsen i længere tid ad gangen.
 • Verdenssyn: Du følger mere eller mindre med i verdens gang og er noget bekymret? Måske endda lidt modløs eller vred over, hvad der sker ”derude” – både i nærmiljøet (hhv. i byen, skolen, og på arbejdspladsen), og i det større perspektiv (på Christiansborg, i EU og i verden). Du prøver sikkert at støtte nogle gode initiativer – måske ved at købe fairtrade eller økologisk eller være medlem af en NGO, måske endda ved at arbejde frivilligt i nogle foreninger. Men noget mangler. Det er svært at sætte ord på, og hvis du prøver, har de andre sikkert svært ved at følge dig – i hvert fald på en måde, der kan sætte ord til handling. Du oplever, at der mangler noget, at vi må kunne gøre det bedre?

Så: Det går måske OK meget godt overordnet set, men noget mangler. Og du føler sikkert ikke, at du eller gruppen eller verden udlever jeres potentiale! Måske oplever du endda nogle gange at føle dig adskilt fra verden, selv om du lever midt i den. Det kan nogle gange give følelsen af afmagt og håbløshed, midt i at hverdagen egentlig fungerer OK. Er du ved at blive tosset? Nej, sandsynligvis ikke!  Du er bare nået til det næste trin på udviklingsstigen, som kræver en større bevidsthed og en ny viden om, hvordan vi mest hensigtsmæssigt lever vores liv. Viden der er så ny, at de endnu ikke underviser i den på skoler, universiteter eller ledelseskurser. Men alligevel er det viden, som er essentiel for at kunne udleve vores potentiale. Både som individer og i høj grad også som samfund og klode.

Nøgleordet er integral teori (AQAL), der er et forsøg på at samle og kategorisere al tilgængelig viden i hele verden fra tidens begyndelse til i dag! I fem overordnede kategorier, der hjælper os til at forstå verden fra et helt andet sted end det vi er vant til. Og så alligevel meget bekendt, og sikkert noget vi intuitivt gør allerede, uden at vide det. AQAL er forklaret her, men står for ”Alle kvadranter, alle linjer, alle niveauer, alle tilstande og alle typer”, dvs. fem overordnede kategorier, hvoraf de fire sidste er vel-researchede og gennemtestede af videnskaben allerede, mens kvadranter er noget filosoffen Ken Wilber har tilføjet.

Af integral teori udspringer integral livspraksis (ILP), som er et forsøg på at hjælpe individer til at designe en personlig praksis med det formål at udfolde vores potentiale bedst og hurtigst muligt, til gavn for os selv, vores nære og for planeten. Integral teori beskriver dermed meget mere end integral livspraksis, men det er uden for formålet med denne hjemmeside at gå dybere ind i integral teori.

 

Hvad er integral livsstil?

 

It’s about waking up, growing up, cleaning up, and showing up
(citat: ”Integral Life Practice” af Ken Wilber et al)

 • Det er det ultimative i “cross-training” – fordi man arbejder med krop, sind og ånd, og både med sig selv (1. person), relationerne (2. person) og naturen og systemerne (3. person).
 • Modulopbygget – hvilket tillader dig at sammensætte dit eget skræddersyede program med fokus på de områder (moduler), du har mest brug for lige nu. Modulerne er Krop, Sind, Ånd og Skygge (som man arbejder med dagligt), og desuden Etik, Arbejde, Relationer, Kreativitet og Sjæl (som man arbejder med efter behov).
 • Skalerbart – muligt at tilpasse til den mængde tid, du har til rådighed, helt ned til “1-minut-moduler”.
 • Skræddersyet – til din individuelle livsstil, præferencer og overbevisninger – du designer et program, der virker for dig, og tilpasser det efter behov.
 • Distilleret – i bogen “Integral Livspraksis” af Ken Wilber m.fl. foreslår de nogle øvelser, der efter deres erfaring virker, samlet ind fra alle mulige filosofier, teorier og kulturer. Så du kan praktisere på en måde, der udnytter din tid bedst muligt, og som passer til en nutidig livsstil – uden du behøver at tro på noget bestemt. Du kan dermed fortsætte med din nuværende overbevisning, uanset om du er ateist, kristen, buddhist, muslim, eller “ved ikke”. Det eneste du behøver er et åbent sind, og et åbent hjerte – se også under Din forberedelse.
 • Integral – baseret på førnævnte “AQAL” rammeværk, altså ”alle kvadranter, alle linjer, alle niveauer, alle tilstande og alle typer”. Fordi bare en basal forståelse af dette rammeværk gør dit sind mere fleksibelt og øger din evne til at se og føle mange perspektiver. Til gavn for dig selv, dine relationer og ultimativt alt liv og hele planeten…

 

Hvorfor skal jeg gå i gang med det?

 

”Somehow you get a glimpse of a freer, clearer, more authentic, loving and true existence – and you want to live it.”

Citat fra bogen “Integral Life Practice” af Ken Wilber, Terry Patten m.fl. (findes også på dansk: “Integral Livspraksis“).  Her beskriver de meget detaljeret, hvorfor integral livspraksis er vigtigt, og hvad det består af, så det er absolut en bog jeg vil anbefale dig at læse.

Men inden du smutter over på amazon, saxo eller bibliotekets hjemmeside, foreslår jeg at du lige kigger på Din motivation også!