Ånd

Golden dots_AAND_red

Integral teori handler mere end noget om at VÅGNE op og om at øge bevidstheden. Her er modulet Ånd en virkelig essentiel del af programmet. Det er derfor meget svært at forestille sig en integral livspraksis, der ikke omfatter en eller anden form for meditation og bevidsthedstræning.

Bemærk, at en integral meditationspraksis ideelt set omfatter både:

1) meditation, hvor vi er bevidste om vores eget jeg og vidnetilstand (1. person),

2) bøn eller forening, hvor vi er i dialog med eller forener os med “ånd”, som vi hver især definerer ånd (2. person), og

3) kontemplation, hvor vi forener os med et objekt, eksempelvis glider ud i non-dual forening med alt i universet (3. person).

Men selvfølgelig er integral livspraksis en proces, og man må starte et sted! Så bare man praktiserer én af delene, er man godt på vej. Og kan overveje at tage resten med senere – eller måske bare praktisere det en gang i mellem, eksempelvis på årlige retreats eller workshops.

 

Hvordan defineres Ånd?

Ånd vedrører det der er “ultimativt vigtigt” for os. Vi kan dermed selv definere det, så det passer til vores personlige overbevisninger og tro. Det kan være kærlighed, fred, og lignende værdier. Det kan være Gud, Allah, Jahve i traditionel forstand. Det kan være universets energi. Det kan være samhørigheden med en gruppe. Osv. Så hver gang vi taler om Ånd, så lægger du bare selv det i det, som giver mening for dig.

 

Hvordan defineres Spiritualitet?

Ordet spiritualitet er et meget brugt og misbrugt ord, som det kan være lidt svært at definere. Integral teori foreslår, at det har mindst tre forskellige betydninger – og at det derfor altid er vigtigt at undersøge, hvilken én vi bruger i en given sammenhæng. Især hvis vi er uenige eller bare har svært ved at forstå hinanden 🙂

  • Spiritualitet kan henvise til tilstande i menneskets bevidsthed, der kommer og går. At man kan have en oplevelse af noget større end én selv, der transporterer én uden for tid og sted – og derefter vender man tilbage til sin vante krops- og tidsfornemmelse. Som det kan ske, hvis man har en fantastisk naturoplevelse, en orgasme, en dyb meditativ oplevelse, eller på anden måde bliver overvældet.
  • Spiritualitet kan henvise til selve det, at mennesket besidder en spirituel intelligens, altså en fornemmelse af hvad der er ultimativt vigtigt for vedkommende. Den spirituelle intelligens kan udvikle sig i menneskets levetid – sådan at vi som små børn tror på magi (tandfeen og julemanden), når vi er større tror på Gud i traditionel forstand, derefter hælder mere til at tro på videnskaben, hvorefter vi ser at troen på videnskab og troen på en højere eksistens faktisk godt kan sameksistere, osv.
  • Spiritualitet kan henvise til menneskets evne til at være forankret i det højeste udviklingsniveau for enhver af intelligenserne. Det er nok baggrunden for udtryk som “han har en gudsbenådet evne” til at spille klaver, løse matematiske ligninger, skrive fantastiske bøger, osv. Underforstået, at personen tapper ind i noget større og henter inspiration og kreativitet herfra. Det er nemt at forstå, når man oplever mennesker, der er brillante på deres felt, uanset om det er Einstein (atomfysik), Mother Theresa (omsorg for andre) eller Nelson Mandela (politik).

Personligt kan jeg godt lide denne definition, som jeg har hentet på Deep Change’s hjemmeside (dem der tilbyder egen-vurdering i spirituel intelligens, SQ21):

  • Spirituality: The human need to be in connection with something larger than our Ego self, something sacred and timeless. Spirituality may be expressed through Religion or it may not. Spirituality contributes to a fulfilling life and manifests in two ways: 1. a “vertical” desire to be in relationship with the Higher Power, and 2. a “horizontal” Desire to be of service to other people, creatures, or the planet.
    Glossary.

 

Modultjek ÅND

ÅND

13. Mediterer jeg dagligt / flere gange ugentligt på en måde, hvor jeg forholder mig til hhv. 1. person (jeg), 2. person (du) og 3. person (det)?

14. Udfører jeg åndelig tjeneste, hvor jeg på en praktisk måde forener mig med verden? Det kan eksempelvis være frivilligt arbejde, hvor jeg tjener andre i en god sags tjeneste.

15. Træner jeg regelmæssigt min koncentration og evne til at fokusere i lang tid af gangen? Denne evne er nødvendig for at opdage vores subtile vaner og skygger, såvel som positive nye erkendelser – idet de lynhurtigt kan forsvinde igen, hvis vi ikke er opmærksomme.

16. Træner jeg regelmæssigt min evne til at vidne alt hvad der sker i mit indre og mit ydre med neutral vidnebevidsthed? Det er en vigtig evne i forhold til at kunne tage mange perspektiver, og vil således være en støtte for din sindstræning.

17. Står det klart for mig, hvad jeg mener med ånd og spiritualitet? Når jeg forener mig i åndeligt 2. persons perspektiv, hvem forestiller jeg mig så at jeg forener mig med? Hvis dette ikke står klart, er det noget jeg reflekterer over og fordyber mig i regelmæssigt? 

Vil du tilbage til Integralt modultjek?