Vær nysgerrig og opmærksom, og parat til at kigge på ting, du tror du ved! Hvorfra ved du, det er sandt? Virker det rent faktisk for dig? Du gør med garanti allerede en masse gode ting, som virker for dig – læg mærke til dem! Men så er der sikkert også en masse, der ikke virker. Er du bevidst om, at selv om noget virker for din partner, din kollega, din ven, eller en du har set på tv, så er det ikke sikkert, det også er det rigtige for dig? Eller omvendt… har du svært ved at lære fra andre, lytte til dem, også når det faktisk giver god mening?
Vær parat til at lære nyt og se verden på en ny måde, med 360 graders syn, så du fokuserer på at gøre det, der rent faktisk virker for dig. Uden at smide alle dine gode vaner ud – dem vil vi gerne bygge videre på 🙂
Her er nogle forberedende øvelser, der kan hjælpe dig til at åbne sindet, så du ikke forkaster ting for hurtigt, og dermed risikerer at smide guld på gaden.
Øvelse – sæt dig i den andens sted
Prøv hver dag i en uge at finde en person, hvis perspektiv du kan udforske. Det kan være en person du beundrer, en person du er irriteret på, eller bare en person du ser på gaden. Det skal helst være en du er fascineret eller frastødt af, og / eller som er meget anderledes end dig selv. Når du har valgt personen og den situation, du vil udforske – meget gerne en faktisk situation, der har udspillet sig i mellem jer – så prøv at forestille dig at være den anden person:
- Hvordan er det at være i personens krop? Forestil dig at have personens tøj på, at have den samme kropsbygning som personen, efterlign mimik, tonefald, talemåder, etc. (denne øvelse skal du naturligvis gøre alene, og ikke foran andre, slet ikke foran personen, det ville være respektløst – med mindre vedkommende er med i din livstilsændrings-gruppe og det er efter gensidig aftale… )
- Forestil dig så, at du som personen kigger på dit normale dig (altså den person du plejer at være til hverdag!), og forestil dig hvad personen tænker og føler omkring dig. Det er naturligvis et gæt og ikke “sandheden”, men det er stadig en værdifuld øvelse, fordi du får et andet perspektiv end du er vant til.
- Prøv så at udspille den valgte situation, hvor du spiller personens rolle. Du kan eventuelt også forestille dig, hvad du selv siger i situationen, eller du kan bede en god ven spille dig. Prøv at forstå personens tankegang, og svar så tæt på det du tror personen ville gøre. Hvis du er hæmmet af, at det er gæt og ikke sandheden og måske helt ved siden af, så accepter at det er sandt, men gør det alligevel. Pointen er ikke at vide hvad der rent faktisk foregår inden i den anden persons hoved og krop – for så ville man være nødt til at gå i dialog med personen (og det er en anden slags øvelse). Pointen er snarere at du skal øve dig i at se tingene fra et andet perspektiv, og at det normalt er nemmere at handle anderledes, når man forestiller sig at være en anden. Det er ligesom et teaterstykke, hvor du spiller en anden type rolle end du plejer.
- Når situationen er udspillet, så flyt dig fysisk lidt på afstand, og forestil dig, at du nu er en tredje person, der kigger på både personen og dig, og ser på den situation, der lige har udspillet sig i mellem jer. Giver det endnu et nyt perspektiv? Er der noget at lære som tredje person i situationen, som vidnet?
- Bliv så dig selv igen, og skriv det ned du erfarede, både som personen og som tredje person. Har du fået større forståelse for personens perspektiv eller det modsatte? Havde du en “aha”-oplevelse undervejs, af hvilken som helst art? Har du opdaget nogle nye sider i dig selv, du måske kan være opmærksom på i den kommende tid?
Når ugen er gået, kan du nøjes med at lave øvelsen en gang om ugen, eller bare ved kraftige reaktioner mod andre personer (positive eller negative). Indtil det bliver en vane lige mentalt og tavst at hoppe over i den andens sko for at vurdere, hvorfor vedkommende mon handler som han / hun gør. (Det bedste er naturligvis at spørge dem, hvis det er muligt! Men som sagt er det en anden øvelse, om end også meget vigtig. Det kommer vi tilbage til under modulet Relationer).
Øvelse – udfordre dine overbevisninger
Undervejs i dit arbejde med at implementere integrale livsstilsændringer vil du givet støde på udtalelser du undrer dig over, har modstand på eller decideret ved med dig selv er usande. Mit forslag er først og fremmest, at du kun tager det du kan bruge, og lader resten ligge! Hverken jeg, Ken Wilber eller nogen anden har patent på sandheden. Og der kan både være ting vi har galt fat i, eller som vi bare ikke får forklaret særligt godt. Så længe der er ting du kan bruge, så brug dem endelig, og læg dit program ud fra det. Og gå gerne i dialog om de ting, du undrer dig over, for det kan vi andre jo også lære noget af.
Men jeg vil også invitere dig til at være en smule nysgerrig på, om du nu kan være helt sikker på, at du har ret og vi tager fejl… Og hvis det er modstand, du ikke logisk set kan begrunde… Så brug måske lidt tid på at undersøge, hvor du tror modstanden kommer fra? For lige så meget som jeg synes at vi skal følge vores indre kompas og leve vores grænser, og at det er essentielt! Så synes jeg også, at vi hele tiden skal holde grænserne så porøse, levende og vide som muligt.
Jeg hørte en gang et foredrag med Lakha Lama, tibetansk-buddhistisk munk bosiddende i Danmark. Hvor han fortalte, at han regelmæssigt skriver en liste over ting, han ikke kan leve uden, og over overbevisninger, han mener er sande. Og så øver han sig i at gøre listen kortere. For det sætter ham fri, ligesom det sætter andre fri (for han har færre forventninger til dem). Vi behøver jo ikke at gøre præcis det samme som ham – men jeg er overbevist om, at jo mere vi på kærlig og humoristisk vis udfordrer vores overbevisninger, jo mere fleksibelt bliver vores sind… Og jo mere åbne bliver vi dermed for at lade hvert nyt NU være åbent og frit af tidligere vurderinger. Dermed kan vi også møde det samme menneske hver dag uden at dømme dem for det de gjorde i går. Men tillade dem at være nye. Og det samme med os selv. Hvis vi ikke tillader hverken os selv eller andre at være nye, og tro på, at vi kan handle anderledes i dag end i går – hvordan skal vi så kunne forandre os?
Hvis du har øvet dig en uges tid på at åbne sindet, og føler dig klar til at bygge mere på, skulle du nu være klar til at øve dig i at være mere bevidst 🙂