Åbn hjertet

gold aabn hjertet_croppedDet kræver stor medfølelse med sig selv at lægge sine vaner om. Hvis man skal lægge sin livsstil om, så man spiser og bevæger sig mere hensigtsmæssigt, sover bedre, og fører et balanceret og energigivende liv i autentisk og bæredygtig kontakt med sin omverden – så er man højst sandsynligt ind i mellem nødt til at røre ved nogle store indre og ydre barrierer, som kan være svære at forholde sig til. Derfor kræver det først og fremmest, at du er i stand til at åbne hjertet og vise dig selv medfølelse ♥ Og at du lærer, hvordan du træder tilbage og tage en slapper, når det hele bliver lidt for meget. Du kan ikke gøre noget forkert, når du har hjertet med!

Her er nogle ideer til, hvordan du kan blive bedre til at have medfølelse med dig selv, så du ikke tager for hårdt fat og giver op undervejs. Når først du er blevet vænnet til at udvise omsorg og medfølelse over for dig selv, kan du udvide øvelsen til også at omfatte dine nære relationer. Og derefter til fremmede (både dem du møder på gaden, og dem du kun hører om gennem medierne). Gør det til en daglig øvelse at åbne hjertet!

 

Før du går i gang – Skriv en liste over dine energigivende aktiviteter

Skriv en liste over ting, du elsker at bruge tid på. Aktiviteter, der får dig til at slappe af og blive glad og veltilpas. Det kan være hvad som helst – det er bare vigtigt, at der også står ting på listen, som du kan gøre uafhængigt af andre. Så det kan være der står “en hyggelig aften med min bedste ven”, eller “spille fodbold” – men der skal helst også stå aktiviteter, du kan gøre selv, såsom “en gåtur langs vandet eller i skoven”, “lytte til min yndlingsmusik”, “meditere”, “se min yndlingsserie”, osv. Listen må gerne være lang, og hver gang du kommer i tanke om mere, tilføjer du det til listen. Man kan nemlig godt komme i situationer, hvor man er så stresset og presset, at man glemmer, hvad der får én til at slappe af… Og så er det vigtigt at have listen, så man kan vælge en teknik, der virker.

Når vi bliver stressede og pressede, er det tit fordi vi er blevet identificerede med et eller andet og ikke kan slippe det. Vi har glemt, at vi er meget mere end den stressede følelse. Målet er at opdage det hurtigst muligt, og at give slip på identifikationen. Træde tilbage, og huske, at vi er meget mere end en sammentrukket, presset og stresset følelse. Hvis vi ikke er øvede i at opdage vores følelser og give slip via tankens kraft, så kan aktiviteter, der gør os afslappede og glade hjælpe os i stedet. Derefter kan vi få perspektiv på oplevelsen, og se det hele lidt fra oven. Det er vigtigt at vide, hvad der skaber “helle” i éns liv – sådan at vi bruger så meget tid som muligt på energigivende aktiviteter frem for de drænende.

Så er du klar til første øvelse!

 

Øvelse – kontakt hjertet og føl medfølelse

(Jeg har indtalt nedenstående øvelse, hvis du finder det nemmere at lytte til end at læse det selv).Oxford_rose_Rimg1673_red

 • Sæt dig et roligt sted, sluk telefonen og sørg for du ikke bliver forstyrret. Hav skriveredskaber klar, så du eventuelt kan tage noter bagefter.
 • Sid behageligt og afslappet, eventuelt med lukkede øjne, eller fokuser blikket afslappet på et stearinlys.
 • Træk vejret dybt og roligt nogle gange. Giv slip på tanker og spændinger.
 • Sid og observer dit åndedræt et lille stykke tid. Lad åndedrættet være som det er, dybt eller let, hurtigt eller langsommere, det er ikke væsentligt, bare observer det. Hvis du har svært ved kun at koncentrere dig om åndedrættet, kan du (mens du ånder ind) tænke: “Jeg ånder ind”, og mens du ånder ud tænke: “Jeg ånder ud”. Det er meningen, at øvelsen skal være uanstrengt og få dig til at slappe af, så du er så forankret i dette nu som muligt. Gør det du har brug for, for at blive afslappet og være til stede lige nu.
 • Giv nu slip på åndedrættet, og lad det passe sig selv.
 • Lad tankerne falde til ro. Hvis der kommer en tanke forbi, så forestil dig, den er en sky på en sommerhimmel, en sky der langsomt driver forbi. Den må gerne være der, du kigger afslappet på den, men du går ikke ind i den.
 • Kontakt så dit hjerteområde midt i brystkassen. Forestil dig, at du ånder ind og ud gennem hjertet, og at det bliver åbent og luftigt.
 • Generer en varm og venlig medfølelse i hjertet, i sind og i krop. Hvis det er svært, så forestil dig noget, du føler stor omsorg over for, det kan være et barn, et dyr, en plante, en kær ven, en bedsteforælder, en fiktiv person eller én du ikke har mødt, men har læst om, måske en åndelig vejleder, lærer eller lignende. Det kan være dig selv som barn, da du lå under et træ om sommeren og lod tankerne drive og var uskyldig og glad.
 • Når du har kontakt til følelsen af omsorg, hvor stor eller lille den er, så hold en uanstrengt kontakt til den. Læg mærke til, hvor i kroppen den sidder, og hvordan din krop og dit sind reagerer ved at have kontakt til medfølelsen. Hvordan du bliver varm, venlig, afslappet, hvordan energien måske udvider sig, og du føler dig bedre tilpas.
 • Hvis du har god kontakt til medfølelsen, så prøv at lade den flyde ud i resten af kroppen. Ud i gennem arme og ben, i hænder og fødder og hoved, måske endda længere ud. Læg mærke til, hvordan det også påvirker dit sind, så det bliver roligere og mere venligt.
 • Læg mærke til, hvad du har brug for nu. Har du brug for at omfavne dig selv med denne medfølelse? Måske føler du dig lidt “udsultet” og har brug for omsorg? I givet fald: Tillad dig selv at lade dig opsluge af følelsen, bad i den. Forestil dig eventuelt, at du står i et brusebad og lader medfølelsen regne ned over dig, eller at du sænker dig ned i et varmt bad af medfølelse. Eller at det er som et gyldent lys, der gennemstrømmer kroppen. Eller en behagelig følelse, der gør dig godt tilpas. Uanset hvordan, så tillad dig selv at føle omsorg med dig selv. At føle en ubetinget venlighed, måske endda ubetinget kærlighed over for dig selv. Det er OK hvis det er svært at holde fast i, og du bare oplever det i glimt. Så bare tak dig selv for at lave denne øvelse og lov dig selv at vende tilbage og gøre det igen en anden dag inden længe.
 • Hvis du har god kontakt til følelsen, kan du lade den strømme videre ud og forestille dig, at du omfavner din familie og dine venner med venlighed og medfølelse. Hvis det er nemt, kan du udvide cirklen til også at gælde kollegaer og bekendte. Derefter til folk du ikke kender, i din by, i dit land, på hele kloden. Måske kan du sende ekstra medfølelse til dem, du ved lider og har brug for det, de syge, de hjemløse, de krigsramte, de sultende.
 • Hvis følelsen stadig flyder frit, vil jeg opfordre dig til også at sende medfølelse til dine “fjender”. Det kan være folk i din hverdag du ikke bryder dig om, men det kan også være folk fra nyhederne såsom krigsforbrydere, terrorister, mordere, etc. Med medfølelsen følger forståelsen af hvorfor de føler sig nødsaget til at handle som de gør. Det betyder ikke, at vi billiger deres adfærd, men det betyder at vi forstår hvordan det kan forekomme. Og med mindre had i vores hjerter kan vi bedre finde hensigtsmæssige løsninger, der er bedst for så mange som muligt.
 • Til slut omfavner du igen dig selv, din krop, dit sind og dit hjerte med medfølelsen. Du værdsætter dig selv for at tage dig tid til denne øvelse, og husker, at medfølelse er en følelse, du altid bærer rundt på inden i dig, som du kan tage frem når som helst du har brug for den.
 • Hvis du oplevede noget særligt under øvelsen, kan det være en god idé at skrive det ned bagefter. Det hjælper dig til at huske de positive oplevelser, så du bedre kan få kontakt til dem i fremtiden: Ligesom det hjælper dig til at blive opmærksom på de uhensigtsmæssige oplevelser, som du måske gerne vil finde ud af at ændre på over tid.

 

Hvis det er svært for dig at føle medfølelse med dig selv, vil jeg foreslå dig et par ting. For det første skal du nok ikke være for ambitiøs med at implementere nye vaner og livsstilsændringer – for måske vil du være for hård ved dig selv og gøre mere skade end gavn. For det andet kan det være en rigtig god idé at få hjælp udefra, eksempelvis kropsligt i form af healingsmassage eller lignende omsorgsfuld behandling. Og / eller mentalt i form af terapi eller ID life coaching.

gold aabn sindet._croppedMen ellers skulle du nu være klar til at øve dig i at åbne sindet!